Zebrane informacje, przepisy, wskazówki na temat najpopularniejszej diety: Diety białkowej dr. Dukana.
Dieta norweska
Pozbycie się znacznej liczby kilogramów w bardzo krótkim czasie to największe marzenie tysięcy osób. Jego realizacja nie jest łatwa, nie jest jednak również niemożliwa. Istnieje przynajmniej kilka diet, które prowadzą do tego celu, jedną z nich jest zaś tak zwana dieta norweska, która w szczególny sposób powinna przypaść do gustu wielbicielom grejpfrutów i gotowanych jajek.
Co warto wiedzieć o diecie norweskiej?
Dietę norweską stosuje się przez czternaście dni, a zarówno jej twórcy, jak i lekarze odradzają przedłużania takiego sposobu odżywiania się. Owszem, mówimy o sposobie żywienia, który przyspieszając przemianę materii pozwala nam na stratę nawet dziesięciu kilogramów w ciągu dwóch tygodni, nie powinniśmy jednak zapominać o tym, że mamy do czynienia również z dietą, która pozbawia nasz organizm wielu witamin i innych cennych składników odżywczych. Nie bez znaczenia wydaje się i to, że dieta norweska osłabia organizm, a jej stosowanie utrudnia prawidłowe funkcjonowanie, jeżeli zatem zależy nam na osiągnięciu zadawalających rezultatów, nie powinniśmy samodzielnie modyfikować jej zasad.
Co możemy jeść?
Poszukując informacji na temat diety norweskiej zazwyczaj dowiadujemy się przede wszystkim o tym, że jej podstawę stanowią grejpfruty oraz jajka serwowane na twardo. Rzeczywiście, osoba, która chce gubić kilogramy zgodnie z tym programem żywieniowym musi liczyć się tym, że będą się one pojawiały w jej menu każdego dnia. Nie oznacza to jednak, że dieta norweska jest aż tak monotonna. Jej twórcy zalecają nam również surówki, w skład których wchodzi zarówno marchew i seler naciowy, jak i pomidor w połączeniu z ogórkiem konserwowanym, a także mięso, choć w tym wypadku mowa jest wyłącznie o mięsie gotowanym (tu do dyspozycji mamy wołowinę, gotowaną rybę oraz mięso z kurczaka). Przygotowując posiłki wchodzące w skład codziennego menu musimy zapomnieć o stosowaniu soli, gdy zaś sporządzamy sałatki warzywne, nie wolno nam dodawać do nich oleju, oliwy z oliwek albo octu.
Odchudzanie z dietą norweską nie będzie skuteczne i wówczas, gdy zapomnimy o tym, jak ważną rolę w programie opracowanym przez lekarzy z Oslo odgrywają napoje. Tu dominuje źródlana woda niegazowana, możemy jednak wzmacniać się również ziołowymi herbatkami, a nawet słabą kawą bez dodatku cukru.
O skuteczności diety norweskiej przesądza zresztą nie tylko to, co jemy, ale i to, kiedy spożywamy kolejne posiłki. Dieta składa się z pierwszego i drugiego śniadania (pierwsze ma zawsze ten sam skład – jedno lub dwa jaja gotowane na twardo, a do tego herbata) oraz z obiadu. Nie przewiduje kolacji, a jej twórcy zalecają, aby, w miarę możliwości, kolejne posiłki jeść o stałych porach. Najtrudniejszy wydaje się pierwszy dzień, w czasie którego dostarczamy organizmowi wyjątkowo mało kalorii, to jednak właśnie dzięki temu możemy liczyć na oczyszczenie organizmu i usunięcie z niego substancji toksycznych.
Wady diety norweskiej
Osoby decydujące się na realizowanie założeń charakterystycznych dla diety norweskiej zwracają uwagę przede wszystkim na to, że jest ona wyjątkowo skuteczna. Niestety, należy liczyć się z tym, że mówimy o programie żywieniowym, który wcale nie jest wolny od wad. Najpoważniejsza związana jest oczywiście z jego monotonią, jajka na twardo oraz grejpfruty mogą bowiem znudzić się nawet najbardziej zdeterminowanym osobom marzącym o pozbyciu się zbędnych kilogramów. Ponadto nie jest to dieta bezpieczna ani dla nerek, ani dla wątroby. Osoba zdrowa z pewnością może pozwolić sobie na dwutygodniową dietę, w skład której wchodzą tak duże ilości białka kurzego, jeżeli jednak już wcześniej mieliśmy problemy z tymi narządami, musimy liczyć się z tym, że dieta może w istotny sposób pogorszyć nasz stan zdrowia. Ostrożność powinni zachować i ci z nas, którzy wiedzą, że nie są osobami szczególnie zdyscyplinowanymi. Dieta norweska jest w stanie zagwarantować nam bardzo szybki spadek wagi, należy jednak liczyć się z tym, że tuż po jej zakończeniu może nastąpić jej równie spektakularny wzrost. Tuż po zakończeniu diety warto stopniowo wprowadzać do niej kolejne produkty, jeżeli bowiem już pierwszego dnia powrócimy do słodyczy i wysoko przetworzonej żywności, z pewnością przyczynimy się do tego, że nasza waga natychmiast wzrośnie.
Dodaj komentarz