Zebrane informacje, przepisy, wskazówki na temat najpopularniejszej diety: Diety białkowej dr. Dukana.
Dieta śródziemnomorska
Z roku na rok rośnie popularność diet zdrowotnych i odchudzających. Dużym uznaniem cieszą się diety krajów śródziemnomorskich. Uważa się, że kuchnia tego regionu jest bardzo zdrowa i zaleca się taki sposób żywienia wielu osobom. Dzięki pozytywnym opiniom powstał taki rodzaj diety, czyli dieta śródziemnomorska.
Kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna, dlatego tego typu dieta nie jest specjalnym wyrzeczeniem. Dzięki niej możemy nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale także zadbać o nasze zdrowie poprzez odpowiedni sposób odżywiania. Dieta śródziemnomorska nie jest klasyczną dietą, ponieważ można ją stosować przez całe życie, a nie jedynie przez określony okres czasu. Podstawą diety śródziemnomorskiej jest wprowadzenie do jadłospisu jak największych ilości warzyw, owoców i ryb, a ograniczenie spożywania mięsa, zwłaszcza czerwonego. Klasyczne pieczywo zastępuje się pieczywem pełnoziarnistym, które zawiera sporo błonnika pomocnego w odchudzaniu. Oprócz tego w trakcie stosowania diety je się spore ilości roślin strączkowych, makaronów oraz orzechów.
Zalety diety śródziemnomorskiej
Podstawową zaletą stosowania tej diety jest to, że zdrowo się odżywiamy, co wpływa znakomicie na nasz organizm. Kuchnia śródziemnomorska idealnie nadaje się dla osób mających nadciśnienie tętnicze lub podwyższony cholesterol. Dodatkowo pozwala na zgubienie nawet czterech kilogramów w ciągu miesiąca. Równie ważną zaletą tej diety jest urozmaicenie w doborze dań. Ten typ kuchni oferuje wiele różnych składników, które mogą stworzyć pyszne i kolorowe dania. Z racji owej różnorodności organizmowi dostarczane są wszystkie potrzebne składniki odżywcze, bowiem spożywa się potrawy bogate w witaminę C, błonnik, mikroelementy, makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz dużego wyboru potraw bardzo ważny jest również smak. Dzięki temu, że w kuchni śródziemnomorskiej królują aromatyczne przyprawy, takie jak bazylia, oregano czy czosnek, dania są naprawdę smaczne.
Wady diety śródziemnomorskiej
Ten sposób odżywiania ma prawie same zalety. Jedyną wadą może być zbyt wolny spadek masy ciała. Jest to minus dla tych, którzy chcą w szybszym tempie zrzucić zbędne kilogramy. Jednak z punktu widzenia medycznego jest to zaleta, ponieważ regularna, choć wolna utrata wagi, jest najzdrowsza dla naszego organizmu.
Przykładowy jadłospis na jeden dzień stosowania diety śródziemnomorskiej
Śniadanie: Na pierwsze śniadanie podajemy dwie kromki żytniego chleba z niewielką ilością margaryny, pół jajka na twardo, dwa plasterki chudej szynki oraz ok. 100 gramów sałatki przyrządzonej z pomidora, z odrobiną czosnku i oliwy z oliwek.
Drugie śniadanie: Na kolejny posiłek możemy zjeść kubek jogurtu naturalnego oraz brzoskwinię.
Obiad: Na obiad przyrządzamy szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki z dodatkiem oleju, brązowy ryż oraz sałatkę z ogórka, kiełków soi, a także posiekanego koperku.
Podwieczorek: Na podwieczorek zaleca się zjedzenie jednego owocu, np. gruszki.
Kolacja: Na kolację podajemy jedną kromkę grahama, 2 plastry szynki, sałatkę przygotowaną z pomidora i papryki oraz plaster sera feta ze szczypiorkiem.
Dodaj komentarz
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Śmiało będziesz pierwsza/y :)