Zebrane informacje, przepisy, wskazówki na temat najpopularniejszej diety: Diety białkowej dr. Dukana.
Wpływ diety na odporność w okresie zimowym
Zima to czas, w którym wiele osób walczy z przeziębieniem lub grypą. Przebieg choroby może być różny, jednak w większości przypadków konieczne jest ograniczenie codziennych aktywności. Warto jest postarać się przygotować swój organizm na walkę z bakteriami i wirusami. Ogromne znaczenie ma przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta.
Należy zadbać o to, by w posiłkach znalazła się duża ilość warzyw i owoców, najlepszych źródeł łatwo przyswajalnych witamin, które wzmacniają odporność. Największe znaczenie ma przede wszystkim kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Chcąc uzupełnić jej niedobory w swoim organizmie należy spożywać cytrusy, ziemniaki oraz produkty kiszone. Odporność poprawia również cynk. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest brązowy ryż, pestki dyni czy makaron, ale wyłącznie ten przygotowywany z pełnych ziaren. W okresie zimowym powinno się również możliwie jak najczęściej sięgać po ryby. Są one bogate w cynk oraz, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT. Najbardziej wskazane są ryby morskie, jak śledź czy łosoś. NNKT intensyfikują produkcję prostaglandyn. One z kolei sprawiają, że odporność ludzkiego organizmu funkcjonuje o wiele sprawniej.
Podczas okresu zimowego, który stanowi ogromne wyzwanie dla odporności, niezbędne jest również spożywanie produktów posiadających dużą zawartość żelaza, takich jak wątróbka, czy jaja oraz selenu. To właśnie są najlepsze sposoby na zatkany nos u dziecka. Żaden środek farmakologiczny rozrzedzający wydzielinę w jamie nosowej, nie będzie tak skuteczny jak prawidłowa dieta, niedopuszczająca do ingerencji wirusów wywołujących nieżyt nosa. W walce z katarem, zarówno u maluchów, jak i osób dorosłych, warto jest stosować naturalne antybiotyki, takie jak czosnek i cebula. Dodawanie ich do potraw szybko postawi na nogi każdego chorego. Są one bogate w allicynę – związek, który uniemożliwia namnażanie się bakterii oraz wirusów.
Dieta ma kolosalny wpływ na ludzką odporność. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów wzmacnia cały organizm, który dzięki temu może skuteczniej bronić się przed zimowymi infekcjami.